Marica Produkció

Teremtés-Játék, Égből pottyant lány

Indián mese élőzenével, bábbal, homokanimációval.

homokanimációs előadás

55 perc

6 éves kortól

leírás

“Ezt a mesét még nem hallotta senki. Ezt a mesét még nem mesélte senki, mert ez a mese nincs…”

A mesélő mesél, a zenész muzsikál, s közben a homokszemcsékből mégiscsak életre kel a mese.

„Lett egy fa a világon, aminek gyökerei messze-messze lekúsztak a végtelen térben, s ágai messze-messze felkúsztak a végtelen időben. 

Minden ágán egy virág volt, s minden virág egy világ volt.
És minden ágán egy virág volt, s minden virág egy világ volt.

Ágadzott, bogadzott, mégsem levedzett.
És ágadzott, bogadzott, mégsem levedzett.

Kész. A világ megteremtve.”

A mesélő és a homokanimátor a semmiből alkot egy új világot; a homok, a zene és a képzelet erejével egy egész univerzumot teremtenek..

“Semmiből létrehozni egy világot: kihívás és öröm. Tárnok Marica bábművész a Teremtés-Játék című rendhagyó előadásában mindkettőt megtapasztalja. „A gyerekek ugyanis beleszólhatnak a történetbe, módosíthatják a játék irányát. Egy, a miénkre emlékeztető indián teremtésmítosztól indulunk, amiben egy teknős hátán születik meg a szárazföld, a növények, a felhők. Aztán egy másik indián mesével, az égből pottyant lány történetével folytatjuk.”

A homokszemek úgy peregnek, ahogy az idő folyik – Marica Bábszínházában szó szerint: Sz. Nagy Mari homokanimációja élőben születik és alakul. „Izgalmas anyag a homok: a színház, ahogy a létezésünk is, a pillanatról szól. Olyan, mint egy homokszem.” De mi köze mindennek a teremtéshez? Tárnok Marica szerint „a teremtés lényege, hogy ellentéteket alkotunk, a világ kompromisszumokból épül fel. A homok segít az ellentétek, árnyék és fény, fekete és fehér létrehozásában.” – Jászay Tamás ajánlója a MÜPA kiadványába

Amikor arról kérdezem, a gyerekek hogyan tudnak módosítani a történet folyásán, így felel: „A jó mese mindig játék is. Teremtőként felépítek egy hegyet a színpadon, de amikor elégedetten hátradőlnék, a gyerekek figyelmeztetnek, hogy még mi hiányzik. Hol vannak az állatok? Na és az ember? Kinevetnek és tanácsot adnak: közösen alkotunk.” 

Az előadást 6 éven felülieknek ajánljuk.

Fotók: Benkó Bernadett és Dusa Gábor

képek

színlap

Mesélő: Tárnok Marica
Homokanimáció: Sz. Nagy Mari
Zene: László Lilla
Jelmez: Béres Móni
Rendező: Tárnok Marica

rider

Scroll to Top